Spaľovanie tukov


Ako spaľovať tuky

Tukové bunky sa nachádzajú takmer všade na tele. Svaly majú približne 10% tuku, ktoré spália pri pohybe, asi 15% sa nachádza v orgánoch (tohto tuku sa nikdy nezbavíte), 15% z celkového tuku máte okolo bruška a zvyšný tuk je viditeľné uložený pod kožou. Práve tento tuk vám pri pohľade do zrkadla zvyšuje krvný tlak.

Čo je tuková bunka?

V tukovej bunke alebo odborne v adipocyte, sa nachádza veľká kvapka mastného tuku. Tukové bunky prijímajú mastné kyseliny z krvi a spolu s glycerinovou molekulou z metabolizmu, vytvárajú jednu tukovú kvapku za druhou, tzv. lipidy.

Spaľovanie tukov

Keby sme žili v ideálnom svete, tak lipidy, tukové kvapky, by sa hneď po príchode do organizmu rozštiepili, putovali do krvi a svalové alebo iné telesné bunky, by ich spálili, a tým by organizmus získal energiu. Bohužiaľ sa to takto nedeje.

Na vytváranie a odbúranie tukov sú potrebné hormóny a enzýmy. Hormón inzulín zvyšuje hladinu krvného cukru a vytvára tuky, hormón adrenalín tuky odbúrava, ale len pri športovaní. V horšom prípade sa oba tieto hormóny snažia o to, aby bola tuková vrstva nie len zanechaná, ale aby rástla. Enzýmy, regulujú metabolické procesy, riadia spaľovanie a zabezpečujú príjem cukrov alebo tukov pre svaly.

Prečo spaľovanie tukov nie je také jednoduché?

Okrem tukov, každý deň prijímame aj sacharidy, ktoré blokujú spaľovanie tukov. Príliš veľké množstvo sacharidov môže dokonca ich spaľovanie úplne zastaviť. Ale o sacharidoch a ich vplyvne na naše telo a postavu si povieme viac v samostatnom článku. Ak skutočne chcete spaľovať tuky, musíte obmedziť príjem sacharidov.

Sacharidy

Ľudské telo má 2 energetické nádrže. Jednu malú, v ktorej sa uskladňujú sacharidy a druhú veľkú na uskladnenie tukov, ktorá tvorí Vašu telesnú hmotnosť. Ak sú obidve nádrže plné, vždy sa najprv spaľujú sacharidy a až po ich úplnom vyprázdnení prichádzajú na rad tuky.

Ak výrazne obmedzíte prísun sacharidov, vyprázdnite sacharidovú nádrž a enzýmy riadiace spaľovanie sacharidov vyhľadujú, tak konečne bude spaľovať tuky a zbavíte sa svojich tukových vankúšikov. Dokonca budete spaľovať tuky aj pri bežných činnostiach, nie len počas športu.

Môžete sacharidy nahradiť zvýšeným príjmom tukov?

Čím menej sacharidov, tým ste štíhlejší. A tu nastáva ešte jedna malá komplikácia stravovania. Táto rovnica spaľovania tukov neplatí, ak prijmete viac tukov, ako vaše telo počas dňa dokáže spáliť. Našťastie, to môžete jednoducho napraviť behaním, chôdzou, plávaním alebo inými zábavnými aktivitami s rodinou či priateľmi.

Tuky, ktoré prijímate v strave

Pyramída tukov

Zo všetkých tukov, ktoré pravidelne denno-denne konzumujeme sú najhoršie a zdraviu najškodlivejšie transmastné tuky, ktoré sú priemyselne vyrábané. Používajú sa predovšetkým na predĺženie trvanlivosti potravín. Snažte sa vyhýbať ich konzumácií a riaďte sa zásadou: „Zdravšie je to, čo ma kratšiu dobu spotreby.“ Na obale jednotlivých výrobkov nemusíte nájsť označenie transmastné tuky, ale ich synonyma: hydrogenizované / stužené.

Nasýtené mastné kyseliny sú síce zdravšie ako trasnmastné tuky, ale s ich konzumáciou by ste to nemali preháňať a konzumovať ich výnimočne. Na rozdiel od transmastných kyselín sú aspoň prírodné. Na obaloch potravín ich môžete nájsť aj pod označením saturované tuky.

Nenasýtené mastné tukyPravidelne by ste mali prijímať nenasýtené mastné tuky, ktoré majú mnoho pozitívnych účinkov na zdravie človeka a aj na chudnutie. Medzi nenasýtené mastné kyseliny patria esenciálne mastné kyseliny (omega-3 a omega-6), o ktorých sa v poslednej dobe veľa rozprávalo. Hoci sú pre organizmus tieto tuky veľmi dôležité, telo si ich nedokáže samo vyrobiť, a preto ich musíme pravidelne prijímať v strave, napríklad aj formou výživových doplnkov.

Vplyv zdravých tukov na organizmus

Prečo by ste mali prijímať zdravé tuky počas chudnutia?

Aký vplyv majú na zdravie?

Vplyv škodlivých tukov na organizmus

  1. Štíhly človek žije dlhšie.
  2. Tuky zapríčiňujú obezitu, niektoré druhy rakoviny a dokonca môžu byť príčinou neplodnosti.
  3. Zvyšujú riziko srdcových chorôb.
  4. Spomaľujú metabolizmus.
  5. Zvyšujú množstvo „škodlivého cholesterolu“ a znižujú množstvo dobrého.
  6. Ľudia, ktorí pravidelne konzumujú transtuky sú až o 20% náchylnejší na vznik cukrovky.
  7. Nadmerné množstvo tuku zhoršuje myslenie.
  8. Pri veľmi vysokej obezite je riziko vývinu demencie až 70%. Pri miernej nadváhe je to 35%.
  9. Obézni ľudia sú citlivejší na bolesť, majú častejšie a prudšie záchvaty migrény.

Ak chcete byť zdraví a štíhli vyhýbajte sa konzumácií sacharidov a do svojho jedálnička zaraďte zdravé tuky, ktoré vám pomôžu nie len zredukovať hmotnosť, ale aj podporia zdravie.